Herrie in de keuken

Het was weer dinsdagavond. Mijn favoriete tv-avond. Herrie in de keuken! Als voorproefje dan, het hoofdgerecht kwam vlak daarna. Of eigenlijk was het deze keer Herrie in het Hotel. Herman den Blijker en zijn vaste maatje, oppernicht de heer Reimers, op bezoek bij een noodlijdend pension of hotel. Deze keer bij een hotel in Duitsland, gerund door een Nederlands stel van middelbare leeftijd. Herman, dik en kaal, met altijd een dikke sigaar in zijn mond, weet de vinger op de zere plek te leggen. In dit geval was dat de man des huize. Eigenwijs en verre van realistisch. En hoe Herman ook aan hem trok, het lukte niet om hem met beide benen op de grond te krijgen. Prachtig om te zien hoe Herman orde op zaken stelt, in het bijzonder in de keuken. Wat een vakman.

Daarna het echte werk ‘Kitchen Nightmares’, met Gordon Ramsey. Dat was echt genieten. Op bezoek bij een Indiaas restaurant in Manhattan, New York. Van de buitenkant doet het restaurant denken aan een hoerenkast, veel rood met grote lichtreclame. Bij binnenkomst begint Gordon met het bestellen van wat eten van de kaart. Eerst maakt hij kennis met de manager van het restaurant. Dat blijken er drie te zijn. Een floormanager, een operational manager en een general manager. Het restaurant is leeg, hij is de enige gast. Er hangen witte lakens aan de muur en het wemelt er van de vliegen. De gerechten die Gordon krijgt voorgeschoteld zijn verschrikkelijk en komen niet overeen met de bestelling. In het vegetarische gerecht is lamsvlees verwerkt en ook het runderstoofvlees blijkt niet van een rund te komen. Het toppunt is de zalm. De zalm is in de magnetron ontdooid en ook nog eens slecht klaargemaakt. De aardappels die het gerecht aankleden lopen bijna van het bord af. Gordon roept de kok erbij die het heeft bereid en vraagt hem om het zelf op te eten. Met veel tegenzin en een lang gezicht doet de kok wat hem gevraagd wordt.
Na deze proeverij is het tijd voor het inspecteren van de keuken. Echt, je hebt nog nooit zo’n smerige bende gezien. De kip, de hamburgers en het lamsvlees zijn bedorven. Dat kan je zelfs op tv zien aan de kleur. Je ruikt het bijna. De tomaten zijn nog wel rood van buiten, maar rot en zwart van binnen. In de zojuist nog bestelde salade, die in een plastic zak wordt bewaard, zitten ontelbaar veel vliegen. In het magazijn krioelt het van de kakkerlakken. Er is bovendien een rattenplaag. Gordon gaat op de hem typerende manier volledig over de zeik. Hij pakt vooral de ‘ignorant’ general manager keihard aan. De glimlach op het gezicht van het overige personeel doet vermoeden dat de man deze aanpak verdient.
En dan begint het echte werk. Schoonmaken en opbouwen. Het hoogtepunt van deze aflevering is wel het schoonmaken. En dan vooral de entree van de schoonmaakploeg. In een uniform wat het midden houdt tussen een antistralingspak en een Star Wars outfit, komt Gordon aangelopen met meterslange slang om de nek geworpen. Op de voet gevolgd door een kleine kudde ‘steamcleaners’.
Na het schoonmaken doet Gordon waar hij goed in is. Een restaurant op de kaart zetten. Het eten, de binnen- en buitenkant, het personeel, de organisatie, alles komt aan bod. In geen tijd tovert hij het restaurant om tot een plaats waar je zelf heen zou willen als je nog een keertje in New York bent. De mensen die er werken beginnen te stralen. De genarel manager wordt zo gek gemaakt dat hij zelf ontslag neemt. En de gasten stromen binnen en zijn zichtbaar tevreden. Ongelofelijk knap. Wat een bevlogen vakman. Respect!

Het programma is in vier delen terug te vinden op Youtube.com

Reageer

Archief