Nederlandse democratie failliet

Ik vraag me af of dit een thema wordt voor de naderende verkiezingen. Er wordt in ieder geval, op basis van de peilingen, druk gefilosofeerd over onmogelijke coalities. Over links, over rechts, paars of toch weer PvdA en CDA in de coalitie. Co.a.li.tie. Ik kan het woord niet meer horen. Samenwerken betekent het volgens mij, maar daar is bij de kabinetten Balkenende geen sprake van geweest. Altijd strijd en gezeur tussen de partijen. Maakt dat Jan Peter een slechte premier. Jazeker! Kan het ook anders in een systeem van coalities? Vast wel! Kabinetten uit het verleden brachten het er beter vanaf. Ondanks de tegenstellingen tussen politieke partijen die er toen ook al bestonden, zo niet groter waren.

En toch denk ik dat het deomocratische syteem in Nederland zijn beste tijd heeft gehad. Sinds Thorbecke in 1848 de parlemantiare democratie invoerde in Nederland is het systeem nauwelijks veranderd. De omstandigheden zijn wél veranderd. Er zijn meer partijen in het bestel opgenomen. De verzuiling is verdwenen. Het politieke apparaat is enorm gegroeid. Om maar wat te noemen.

Op zoek naar de oorzaak van het instabiele politieke klimaat in Nederland kwam ik terecht op de website van trendwatcher Maurice de Hond. Tijd voor vernieuwing van de democratie volgens Maurice. In 2003 deed hij onderzoek naar het falende democratische syteem in Nederland. De reden daarvoor is volgens de Hond de groeiende kloof tussen politiek en burger. De oorzaak daarvan die hij beschrijft is simpel.

En zo belanden we bij de paradox aan de basis van de kloof: De burger is in de laatste 50 jaar door het groeiend opleidingsniveau en verbreding van de informatiebronnen steeds beter toegerust om zelf verantwoordelijkheden te dragen. Maar het politieke systeem, de overheid en de publieke diensten halen die individuele verantwoordelijkheid steeds meer weg, met regels en controle.

Aardige beschouwing van De Hond over het einde van de Thorbecke democratie.
Document in pdf HIER.

En zo belanden we bij de paradox aan de basis van de kloof: De burger is in de laatste 50 jaar
door het groeiend opleidingsniveau en verbreding van de informatiebronnen steeds beter
toegerust om zelf verantwoordelijkheden te dragen. Maar het politieke systeem, de overheid en de
publieke diensten halen die individuele verantwoordelijkheid steeds meer weg, met regels en
controle.

Reageer

Archief