FAIL PvdA wethouder Purmerend
Wethouder Engels, van de PvdA, heeft de gemeenteraad in Pumerend niet goed voorgelicht. Hij is even “vergeten” te vertellen dat het plan van de toren van het woon-zorgcomplex de maximale bouwhoogte met maar liefst 42 meter overschrijdt. Naast de woontoren van 60 meter komt een woontoren van 70 meter die wél past binnen het bestemmingsplan. Die hoogbouw past namelijk bij de totale stedenbouwkundige structuur van Weidevenne waar hoogteaccenten ter plaatse van de toegangen van de wijk, oriëntatie en plaatsbepaling mogelijk maken.
Van mijn studie architectuur weet ik nog dat een hoge toren flink invloed heeft op de omgeving. Zo veroorzaakt een hoog gebouw nogal wat schaduw. Het zal je achtertuin maar zijn, waar het licht een paar uur per dag uitgaat. Een ander groot probleem is de valwind die ontstaat in de nabije omgeving. Een toren is een goede windvanger. Zeker als er geen andere hoge gebouwen -windbrekers – in de buurt zijn, ontstaat op de begane grond overlast door wind. Daar kan je rekening mee houden in het ontwerp, maar dat kost geld. Je kan bijvoorbeeld rondom de toren zorgen voor laagbouw, om een soort windluifel te creëren. Ook de vorm van het gebouw heeft invloed op de overlast. Een smal en aerodynamisch gebouw heeft minder last van valwind.
De toren van 70 meter heeft een bescheiden plattegrond. Tenminste, als ik de kaart in het rapport goed lees, is de toren rond, met een niet al te grote diameter. Dus relatief weinig schaduw en gunstig voor de wind. De toren van 60 meter is, naast hoog, ook nog breed. Veel schaduw dus, en een goede windvanger. Vooral op het binnenterrein waar de bewoners van hun rust moeten gaan genieten, zal de wind voor overlast gaan zorgen. Dat kán haast niet anders.
De gemeente heeft een rapport geschreven over het woon-zorgcomplex en de toren van 60 meter. Ik vermoed dat het rapport bedoeld is om aan te tonen dat de hoge toren binnen het bestemmingplan Weidevenne past. Ik vind het rapport nogal misleidend. Bijvoorbeeld wordt in paragraaf 4.2 de slagschaduw te berekenen op 21 maart, en niet op 21 december als de zon zijn laagste stand heeft bereikt. De schaduw wordt verder getekend om 10.30, terwijl juist daar voor de overlast het grootst is.
De paragraaf over windoverlast beschrijft hoe de struiken en bomen de wind moeten breken om zo overlast van de wind te beperken. Maar die bomen en struiken zijn er vlak na de bouw nog niet. Er gaan jaren overheen voordat de beplanting effect zal hebben. En dan nóg vraag ik me af of op het binnenterrein de windoverlast verdwijnt.
Het rapport is geschreven door een projectontwikkelaar die graag wil bouwen. Het verhaal is voor zoete koek aangenomen door een wethouder die buiten zijn boekje gaat.