Wooncompagnie chanteert gemeente Purmerend
“Een duivels dilemma”, zo noemt de CDA-fractie de keuze om het bestemmingsplan te wijzigen. Er is geen gemakkelijk “ja” en er is ook geen gemakkelijk “nee”. Waar hebben we dat eerder gehoord? Het is een poging tot medeleven. In feite staat het besluit al vast. Het maakt niet uit dat omwonenden te maken krijgen met een drastisch gewijzigd bestemmingsplan; het maakt niet uit dat hun achtertuin ’s ochtends een paar uur in de schaduw komt van een woontoren van 60 meter hoog en 46 meter breed; of dat omwonenden vanuit de woonkamer ineens een heel ander uitzicht hebben. Thijs Kalverboer van de ouderenpartij in Purmerend is daar duidelijk over: “Dan kijk je toch gewoon de andere kant op.” De PvdA heeft helemaal geen argumenten nodig om haar standpunt kracht bij te zetten. Commissielid Natalie Saaf zegt in haar antwoord op de insprekers: “Ik kan er kort over zijn, wij zijn gewoon vóór.” En daar moet je het dan maar mee doen, als belangenbehartiger van een groep van 175 huishoudens.
Het woonzorgcomplex moet er komen. Door de vergrijzing is er een toenemende behoefte aan zorg voor ouderen. Het nieuwe woonzorgcomplex voorziet in die behoefte. De zorginstelling van woonzorgcomplex De Tien Gemeenten heeft verstand van zorg verlenen met een menselijke maat. Ik heb dat met eigen ogen mogen aanschouwen toen ik er, met een groep leerlingen van klas 1 en 2 vmbo, een uitgebreide rondleiding kreeg. Die menselijke standaard van De Tien Gemeenten lijkt nu onbetaalbaar. Dat is merkwaardig. Wooncompagnie is volgens het Besluit beheer sociale-huursector verantwoordelijk voor het prestatiegebied ‘wonen en zorg’. Ze moet dus zorgen voor goede woonvoorzieningen voor ouderen die zorg nodig hebben. Binnen de bestaande wettelijke kaders.
Wooncompagnie ontwikkelde een plan waarvan ze wist dat het niet paste binnen het bestemmingsplan. Nu de gemeenteraad zich moet uitspreken over de benodigde wijzigingen van het bestemmingsplan, dreigt Wooncompagnie zich terug te trekken als het oorspronkelijke plan niet doorgaat. Dat is chantage. Dat is niet maatschappelijk verantwoord ondernemen. Sterker nog: Wooncompagnie zal de gemeente aansprakelijk stellen voor de gemaakte kosten tot nu toe. De vraag is of ze daarmee in hun recht staan. Mijn burger logica zegt van niet. Tenzij er bewijzen zijn dat de gemeente al in een vroeg stadium heeft meegewerkt aan het plan waarvan ze wist dat het niet binnen het bestemmingsplan past. Dan moet de gemeente op de blaren zitten. De gemeente moet het geldelijk verlies dragen en de bewoners van Stadshoven mogen er niet de dupe van worden. Verdeel de last dan maar over de schouders van alle inwoners van Purmerend.
Laat het in ieder geval een les zijn voor de toekomst. Zodat DIT geen werkelijkheid wordt.
Donderdag 10 februari vergadert de commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer over het woonzorgcomplex. De vergadering begint om 20.00 uur en is openbaar.